dimarts, 24 de febrer del 2009

ONGs CATALANES I IRPF

NOTA DE PREMSA|| 24/02/08


El senador Nuet (EUiA) pregunta al Govern central si pensa modificar l’ordre ministerial que castiga a les ONGs catalanes

El senador d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), adscrit al grup de l’Entesa Catalana de Progrés, Joan Josep Nuet, ha entregat entrega avui a la Cambra Alta una pregunta escrita dirigida al Govern espanyol en la que interpel·la a l’executiu sobre el fet de si pensa modificar l’ordre que està preparant el Ministeri d’Assumptes Socials que estableix que les subvencions procedents del 0,7% de l’IRPF només es destinin a les ONGs que operen a tot l’àmbit estatal. Aquesta ordre impediria que una ONG d’àmbit local o autonòmic pugui sol·licitar ajudes per a desenvolupar un programa social a la seva comunitat i només ho podria fer si s’associa a una ONG d’àmbit estatal per a desenvolupar un programa extracomunitari.

Segons el senador d’EUiA, “l’ordre envaeix les competències de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i dóna un pas enrere en la territorialització d’aquests fons que des de Catalunya es vol que siguin administrats al 50% entre l’Estat i la Generalitat”. El senador també considera que “ les organitzacions no governamentals catalanes realitzen una funció social moltes vegades imprescindible per al desenvolupament de projectes que tenen com a eix comú la solidaritat amb els sectors més vulnerables d’una societat basada en el benefici econòmic.”

Nuet ha manifestat que si “el plantejament del Ministeri d’Assumptes Socials prospera es produiria una discriminació vers a les ONGs catalanes i, per tant, un retall en els fons destinats als programes socials d’aquestes entitats, el que és especialment greu en l’actual context de crisi econòmica , ja que hi ha més necessitats socials i les ONGs necessiten un major recolzament per a garantir la cobertura d’aquestes necessitats.”

El senador ha afegit que “l’anunci que va fer el President de la Generalitat, José Montilla, sobre el fet que recorreria la mesura al Tribunal Constitucional, s’haurà de materialitzar si no hi ha una rectificació del l’ordre ministerial per part del Govern espanyol”. Segons el dirigent d’EUiA, “Si no es produeix una rectificació de l’ordre caldrà recolzar totes les iniciatives que obliguin al Govern de l’Estat a canviar la seva estratègia de no reconeixement del treball de proximitat de les entitats i de les ONGs catalanes”, i segons Nuet, “aquest recolzament s’haurà de dur a terme des de la unitat dels partits, de les organitzacions, de les entitats i de les plataformes”.

Catalunya és el lloc de l’Estat on més persones marquen la casella de l’IRPF per a destinar part dels seus impostos a ONG (57% de la població). El 2008 els catalans/es van destinar, a través de l’IRPF, 62 milions d’euros a ONGs i dels 40 milions d’euros que van destinar el 2007 només 17 milions van anar a parar a ONGs catalanes.

Actualment a Catalunya hi ha més de 3000 entitats no lucratives que lluiten per la participació ciutadana, la conquesta dels drets i la cohesió socials i que duen a terme projectes d’ economia solidària, comunitaris, socials, ambientals, de cooperació internacional, d’emergència i auxili, de salut i afeccions, etc.

El 40% dels projectes que despleguen ONGs catalanes podrien deixar d’existir per no tenir una cobertura d’àmbit estatal.

La pregunta que ha entrat avui a registre el senador Nuet és la següent:

¿Pensa el Govern espanyol facilitar la modificació de l’ordre que regula la convocatòria d’ajudes a les ONG (per a desenvolupar els programes socials amb càrrec als fons recaptats a partir de la casella “d’altres finalitats socials” de l’IRPF), per a què les ONG d’àmbit local o autonòmic puguin accedir a dites ajudes sense la necessitat de presentar projectes en el conjunt de l’Estat o en més d’una Comunitat Autònoma?
-------------------------------------------------------------------------------------

PREGUNTA

El gobierno español niega el 0,7% del IRPF a las ONG catalanas


La Secretaría de Estado de Asuntos Sociales del gobierno del Estado está preparando la orden que regula la convocatoria de ayudas a las ONG para desarrollar los programas sociales con cargo en los fondos recaudados a partir de la casilla "de otros finalidad sociales" del IRPF. Esta orden impediría que una entidad de ámbito local o autonómico pueda solicitar ayudas para desarrollar un programa social a su comunidad. Sólo lo podría hacer si se asocia a una de ámbito estatal para desarrollar un programa supracomunitario.

Es decir, el orden invadiría las competencias del Estatuto de Cataluña y se daría un paso atrás en la territorialización de estos fondos que desde Cataluña se quiere que sean administrados al 50% entre el Estado y la Generalitat.

En Cataluña el último año se recaudaron 62 millones de euros y es el territorio donde más ciudadanos marcan la casilla (un 57%). De los 40 millones de euros del año 2007 sólo 17 millones fueron a organizaciones no gubernamentales catalanas.

Las organizaciones no gubernamentales catalanas realizan una función social muchas veces imprescindible con respecto a desarrollo de proyectos que tienen como eje común la solidaridad con los sectores más vulnerables para y por una sociedad basada en el beneficio. La Mesa de Entidades del Tercer Sector ha hecho una declaración en la cual denuncia la situación a la cual nos puede abocar la orden del gobierno español.

Actualmente en Cataluña hay más de 3.000 entidades no lucrativas que luchan por y para la participación, la ciudadanía y la conquista de los derechos sociales y que tienen como principal finalidad la inserción y la cohesión social, proyectos de economía solidaria, comunitarios, sociales, ambientales, dirigidos a gente mayor y a la infancia, cooperación internacional, de emergencia y socorro, culturales, de salud y afecciones, etc.

El 40% de los proyectos que desarrollan a las ONG catalanas podrían dejar de existir por el simple hecho de ir dirigidos de entidades catalanas a ciudadanos de Cataluña. Así será si próxima la decisión del Gobierno Central de reformar la legislación vigente para que sólo puedan optar al reparto aquellas ONG y entidades sociales de ámbito estatal.

Si finalmente este planteamiento saca adelante se produciría una discriminación hacia las entidades catalanas y por lo tanto un recorte en los fondos destinados a los programas sociales de estas entidades. Eso es especialmente grave en el actual contexto de crisis económica donde hay más necesidades sociales y las ONG necesitan más apoyo que nunca para hacer frente.

Las declaraciones del Presidente de la Generalitat, de la consejera de Asuntos Sociales, considerando "inadmisible" la orden del Ministerio de Educación y Política Social, anunciando un recurso al Tribunal Constitucional, es un primer paso que hará falta materializarse si no hay una rectificación del Gobierno español.

Si no se produce una rectificación es obligado apoyar todas las iniciativas que obliguen al gobierno del estado a cambiar su estrategia de no reconocimiento del trabajo de proximidad de las entidades y ONG catalanas, y lo tenemos que hacer desde la unidad de los partidos, organizaciones, entidades y plataformas.

¿Piensa el Gobierno de España facilitar la modificación de la orden que regula la convocatoria de ayudas a las ONG (para desarrollar los programas sociales con cargo en los fondos recaudados a partir de la casilla "de otros finalidad sociales" del IRPF), para que las ONG de ámbito local o autonómico puedan acceder a dichas ayudas sin la necesidad de presentar proyectos en el conjunto del estado o en mas de una Comunidad Autónoma?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Joan Josep, per mi ets Premi Llimonada (amb mel)... Pots passar pel meu bloc a recollir la paradeta, i veure si acceptes les condicions... Una abraçada!

Anònim ha dit...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]store creation software, [url=http://firgonbares.net/]macromedia dreamweaver software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] discount software house nero 9 review
nero 9 cd key [url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs3 support[/url] the difference between academic software
[url=http://firgonbares.net/]Pro 2[/url] buy cheap coreldraw graphics suite x4 at low price
[url=http://firgonbares.net/]buy microsoft software[/url] student discounts on computer software
simulation software canada [url=http://firgonbares.net/]FileMaker Pro 9 Advanced[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]software engineer canada, [url=http://sunkomutors.net/]academic version, adobe creative suite 4 master[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] www academic software 12 Pro
office 2003 updates [url=http://sunkomutors.net/]adobe software resellers[/url] buy discounted software
[url=http://sunkomutors.net/]nero 9 trial[/url] office software for sale
[url=http://sunkomutors.net/]icon windows xp midi[/url] torrent nero 9 fully cracked
design software to buy [url=http://sunkomutors.net/]buy cheap software discount[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft office standard edition 2003 product key, [url=http://murudobaros.net/]kaspersky internet security 2009 and mcafee siteadvisor[/url]
[url=http://murudobaros.net/]sell their software[/url] kaspersky internet security 2009 activation code filemaker pro database development
buy outdated software [url=http://murudobaros.net/]discount software non[/url] cheap oem software
[url=http://murudobaros.net/]oem software adobe[/url] developing educational software
[url=http://murudobaros.net/]adobe software cheap[/url] software resellers in uk
windows xp sp3 download [url=http://murudobaros.net/]coreldraw graphics suite x4 keygens[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]free macromedia dreamweaver 8 software, [url=http://hopresovees.net/]repairing internet explorer in windows xp[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] ms office 2003 student agentoffice software
nero burning rom [url=http://vonmertoes.net/]build or buy software[/url] nero 9 installation stalls
[url=http://vonmertoes.net/]list of software resellers[/url] adobe acrobat pro 9
[url=http://bariossetos.net/]and software reseller[/url] autocad software
2009 FileMaker Pro 10 [url=http://hopresovees.net/]windows vista skins[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]adobe acrobat version 9, [url=http://vonmertoes.net/]free macromedia flash 5 software[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] buying and selling software office 2003 sp3
software to buy and [url=http://hopresovees.net/]adobe acrobat 9 review[/url] sell academic software
[url=http://hopresovees.net/]order free softwares[/url] windows xp driver updates
[url=http://vonmertoes.net/]cheap software downloads[/url] buy cheap software review
to buy oem software [url=http://bariossetos.net/]650 oem software installation[/b]