dimarts, 3 de febrer del 2009

EUROPEAS: IU-ICV-EUiA Y OTR@S










IU exigeix a ICV ser al mateix grup a Estrasburg
Xavi Tedó (AVUI 03-02-09)

CHRISTIAN LUTZ / STR
Izquierda Unida exigirà a ICV anar al mateix grup parlamentari a Estrasburg si volen que es reediti la coalició a les eleccions europees. La raó principal d'aquesta demanda és que les exigències per obtenir grup propi han canviat: en lloc de 20 eurodiputats d'onze països, ara en calen 25 de 15 i la formació de Cayo Lara entén que toca ser pragmàtics i sumar esforços.
Tot i que a les anteriors eleccions ja es van presentar junts, ICV forma part actualment del Partit Verd Europeu i IU i EUiA del Grup Confederal de l'Esquerra Unitària Europea-Esquerra Verda Nòrdica. Davant la dificultat per aconseguir representació als 15 Estats, IU reclamarà a ICV que entri a formar part del seu grup a Europa.
Els ecosocialistes ara han d'estudiar aquesta petició, encara que tot apunta que l'acceptaran, tenint en compte que, si es presenten sols i repeteixen els resultats del 2004 (150.000 vots), no tenen cap possibilitat de treure un diputat. IU té la paella pel mànec perquè té un eurodiputat assegurat i si assoleix de nou el mig milió de vots dels anteriors comicis fregaria el segon escó.
Així IU condicionarà l'acord amb ICV a l'entesa entre els ecosocialistes i EUiA. L'acord a Catalunya, segons fonts d'EUiA, "no es pot repetir en les mateixes condicions que el 2004". EUiA pensa exigir més equilibri amb el seu soci en qüestions econòmiques i programàtiques i, especialment, pel que fa a la seva visibilitat en la campanya electoral. L'eurodiputat i membre de la direcció del PCE Willy Meyer tornarà a ser el cap de llista com va acordar ahir la direcció de la formació roig-verda. Aquest dissabte, el consell polític d'IU el ratificarà.


ERC se cita con IU para estudiar una lista con ICV-EUiA en Europa
(El Periodico 03-02-09)

1. • Ridao verá a Cayo Lara para explorar una opción apuntada por Llamazares
2. • Herrera y Miralles no la descartan pero dirigentes rojiverdes ven muy difícil la suma

Marc Andreu BARCELONA
La inflación va a la baja pero el precio del eurodiputado se cotiza al alza. Así cabe interpretar que, ante unas elecciones europeas de circunscripción estatal y con cuatro escaños españoles menos a escoger respecto del 2004, los partidos pequeños exploren todas las opciones para estar en Bruselas. Es el caso de ERC que, tras el reiterado rechazo de CiU a una coalición soberanista y a la espera de si BNG y PNV reeditan o no Galeuscat, quiere explorar un acuerdo con IU y, por tanto, también con ICV-EUiA, que en el 2004 lograron dos escaños.
Así lo confirmaron ayer tanto el líder de EUiA, Jordi Miralles, como fuentes de la cúpula republicana. Miralles dio por hecho que el secretario general de ERC, Joan Ridao, se verá esta semana con el coordinador de IU, Cayo Lara. Otras fuentes fechan la reunión después del sábado, una vez el consejo de IU haya discutido las bases de su candidatura, que previsiblemente volverá a liderar el comunista andaluz Willy Meyer.
La iniciativa ha partido de los republicanos, cuyo candidato Oriol Junqueras admitió al presentarse, el pasado martes, que tiene "difícil" revalidar el escaño compartido por ERC y EA. Ese día sostuvo, como Ridao, que su preferencia es un pacto soberanista con CiU, PNV o BNG.

MAL ENCAJE
La coalición con IU e ICV-EUiA es, pues, plato de segunda. Pero, al menos formalmente, ello no condiciona a los rojiverdes, con un buen colchón de votos estatal. Si el jueves fue Gaspar Llamazares quien abogó por una lista que sume a ICV, Los Verdes, Izquierda Republicana, Izquierda Anticapitalista y, "si es posible, a ERC", ayer fueron Miralles y el secretario general de ICV, Joan Herrera, quienes no cerraron la puerta a nada. Pero dejando claro que ICV-EUiA e IU son "socios prioritarios".
De hecho, dirigentes de IU, ICV y EUiA ven muy difícil que cuaje una alianza con ERC. Más que por problemas de cuadrar la lista --ERC reclamaría el segundo lugar, que aspira a conservar el ecosocialista Raül Romeva (aunque hay en IU quien quiere relegar a ICV al tercer puesto)--, porque una proyección de votos que asegura tres diputados no está claro que en la práctica sume.
En plena crisis, y con la UPD de Rosa Díez al alza, el electorado izquierdista difícilmente entendería que ERC diera acento soberanista a la campaña de IU-ICV, con la crisis y el anticapitalismo como gancho.

REVISAR EL TRIPARTITO
De aquí que ICV-EUiA urgiera ayer de nuevo a revisar el pacto tripartito por la crisis y a prohibir a los bancos dar dividendos si reciben ayuda pública. Y de aquí que IU se esfuerce en acercarse a la nueva Izquierda Anticapitalista, para suturar una escisión que busca la estela del nuevo partido que el trotskista francés Olivier Besancenot creará el próximo fin de semana.


2 de febrer de 2009
ICV-EUiA demana un control dels recursos públics que han rebut les entitats financeres
La coalició diu que la banca ha de fer arribar aquests diners a les famílies i a la petita i mitjana empresa
Aquest matí s´ha celebrat una reunió del Consell de Govern d´ICV-EUiA en la s´ha posat en comú el treball conjunt de les dues formacions, com ha explicat posteriorment el vicepresident de la coalició, Jordi Miralles.

Miralles i el secretari general d´ICV, Joan Herrera, han manifestat, en roda de premsa, que “un dels reptes que s´ha marcat la coalició és el d´actualitzar l´Acord d´Entesa per a fer front a les necessitats del moment de la ciutadania, tenint en compte el context de crisi econòmica.” El nou acord, gons els dirigents d´ICV-EUiA, ”potenciaria les polítiques socials, l´ocupació i la reactivació de la indústria”.

Fent referència al possible acord de model de finançament autonòmic, entre el Govern central i el català, Miralles ha dit que “en el cas que Catalunya rebés més recursos, auests no haurien d´anar a eixugar el dèficit públic sinó a donar resposta al més immediat, és a dir, a combatre la crisi econòmica protegint i ampliant els drets de les persones”.

Els dirigents d´ICV-EUiA han explicat que el grup parlamentari del Congrés dels Diputats al qual pertanyen les dues formacions ha introduït a la Cambra Baixa una proposició no de llei que demana al Govern central que aquest exigeixi a les entitats bancàries fer arribar a les famílies i petites i mitjanes empreses els diners que han rebut de Fons públic. Miralles ha dit que “aquesta proposta és conseqüència de la política de Zapatero de donar confiança, de posar pedaços i d´acontentar els poderosos”. El coordinador general d´EUiA ha afegit que “cal un control democràtic dels recursos públics que es lliuren als més pudents”.

A la reunió de la coalició també s´ha acordat treballar per ampliar la presència d´ICV-EUiA als municipis.







--------------------------------------------------------------------------------

4 comentaris:

Front Popular ha dit...

Company Nuet, això de que IU-EUiA exigeix a icv quedarse al GUE i a més reequilibrar la coalició a Catalunya amb més pes per a nosaltres per mantenir el numero 2 es cert?

S'esta negociant en aquests termes?
Sigui com sigui el numero 1 i 2 de la llista han d'entrar al GUE?

Fins aviat i molta sort !!!!

Joan Josep Nuet ha dit...

Es cert

Front Popular ha dit...

Gràcies camarada.

Sort amb la negociació !!!

Anònim ha dit...

Ja ja.. a vuera si d'aqui en endevant algu sera "l'EX-Senador d'IU"...