dimarts, 10 de febrer del 2009

NUET DEFENSA LA PIROTÈCNIA I LA CULTURA POPULAR





NOTA DE PREMSA|| 10/02/09


NUET PREGUNTA AL GOVERN SOBRE LA PIROTÈCNIA

El senador d’EUiA vol saber si el Ministeri d’Indústria establirà “el caràcter singular dels elements festius tradicionals de Catalunya i altres comunitats” amb una regulació específica de l’ús d’aquests materials

El senador d’EUiA, Joan Josep Nuet, adscrit al grup de l’Entesa Catalana de Progrés, ha tramitat avui una pregunta parlamentària sobre les intencions del Ministeri d’Indústria pel que fa a regular l’ús dels materials pirotècnics, després de l’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la comunitat europea. La mateixa, segons explica Nuet, ha comportat per part del Govern espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de Foc, Salt de Plens, etc.
Abans de formular aquesta pregunta, el senador Nuet ha contactat amb diverses entitats de cultura popular catalanes i valencianes. Així, ha tingut en compte les seves opinions i la pròpia petició de la Generalitat de Catalunya i els ens locals, que han demanat al Ministeri d’Indústria que la transposició de la directiva europea sobre la pirotècnia sigui respectuosa amb el patrimoni festiu català.
Reproduïm la pregunta del senador d’EUiA:
Establirà el Govern espanyol el caràcter singular dels elements festius tradicionals i de cultura popular de Catalunya i d’altres comunitats autònomes, mitjançant una regulació específica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixi el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils?
-------------------------------------------------------------------------------------

PREGUNTA

Recentment ha aparegut el “Manifest per la defensa dels grups de cultura popular i tradicional catalana amb ús de materials pirotècnics”.

La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l´Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya demanen al Govern Espanyol que estableixin una regulació específica en l´ús de materials pirotècnics que garanteixi el correcte desenvolupament de les representacions festives dels grups de foc i de les colles infantils. Establint, a més, la singularitat dels elements festius de cultura popular i tradicional catalana.

L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de
regular el mercat dels materials pirotècnics de la comunitat europea, ha
comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva
mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels
artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements
festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la
participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol
acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.
Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura
popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni
immaterials de la cultura Catalana. Avui és mante viva la tradició a Catalunya
amb milers actes de foc anuals, per part de centenars de grups de Diables,
besties de foc i colles infantils. Amb la vigència de la Transposició de la
Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular
i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.
La Generalitat de Catalunya i els ens locals han demanat al Ministeri d’indústria que la transposició de la directiva europea sobre la pirotècnia sigui respectuosa amb el patrimoni festiu català.
¿Establirà el Govern Espanyol el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans i d’altres Comunitats Autònomes, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils?