divendres, 13 de març del 2009

NUET PRESENTA PLAN DE EMPLEO DE IU EN MALLORCA




EU HA PRESENTAT AVUI LES SEVES PROPOSTES ALTERNATIVES EN MATÈRIA DE TREBALL DAVANT LA CRISI

Joan Josep Nuet, Senador d’EUiA-IU ‘qualsevol mida que es pretengui aplicar contra la crisi ha de tenir com a element central la creació i el manteniment de la ocupació’

Joan Josep Nuet, Senador d’EUiA-IU juntament amb Aina Díaz responsable de Polítiques Sectorials d’EU Mallorca han presentat avui matí les Mesures contra la crisi i el Pla d’Ocupació presentat a nivell d’IU federal i que s’aniran concretant paral·lelament a cadasquna de les comunitats autònomes per part de les distintes federacions d’EU. En quant a la qüantificació econòmica total de les mesures proposades per a la creació d’ocupació a l’esmentat pla, la xifra es troba entorn els 61.800 milions d’euros en tres anys.

Nuet ha afirmat ‘La crisi global en el cas de l’estat espanyol serà més llarga i més profunda per les característiques d’un erràtic model de desenvolupament’



* Document íntegre -en pdf- del PLA PER L’OCUPACIÓ D’ESQUERRA UNIDA presentat avui i que està a l’abast de qualsevol ciutadà interessat a la web d’IU federal sota el títol ‘CONTRA LA CRISIS, CREAR EMPLEO’ l’enllaç web a continuació http://www1.izquierda-unida.es/doc/IU%20PLAN%20ECONOMICO%20ALTERNATIVO.pdf


En opinió d’EU la crisi internacional que patim, crisi que va començar als Estats Units amb les hipoteques subprime i que ha fet passar amb rapidesa l’economia especulativa a l’economia productiva té a l’estat espanyol i a cada comunitat autònoma un agreujant, que es el model de creixement que en els darrers anys s’ha vengut desenvolupant basat bàsicament en l’economia de la construcció i amb un tipus de tractament del teixit productiu que descansa en una productivitat basada en baixos salaris, precarietat, amb alts costos ambientals i manca d’infraestructures. Per tant, la crisi global en el cas de l’estat espanyol serà més llarga i més profunda.

L’alternativa a aquest model ‘típicament español’ fa que s’hagin de prendre mesures estructurals que van més enllà de les que es preu aplicar a nivell internacional. En un moment a l’estat en que ens acostem als 4 milions d’aturats cal recordar que una de les cares més amargues d’aquesta caracterització de la crisi a Espanya és l’atur i la destrucció masiva d’ocupació. De fet recentment una entitat que realitza estudis per a les caixes d’estalvis parla de que s’arribarà sobradament als 4 milions i mig d’aturats.
En quant al nivell de precarietat existent en l’ocupació som el primer país en treball precari, en contractació temporal de tota la Unió Europea. Per tant, qualsevol mida que es pretengui aplicar contra la crisi ha de tenir com a element central la creació i el manteniment de la ocupació.

EL PLA PER L’OCUPACIÓ D’ESQUERRA UNIDA

EU presenta un Pla per l’Ocupació amb el treball com centre de l’interés i de l’atenció davant la crisi, una Reforma Fiscal, un Pla de Vivenda i a mig i llarg termini la creació d’una banca pública fonamentalment amb l’ICO i les caixes d’estalvi.

També es detalla l’aposta per l’inversió i manteniment de les polítiques socials i la creació d’un sector públic, facilitant així recuperar sectors i empreses privatitzades en l’època del PSOE i del PP. (Exemple d’aixó el tenim en Endesa, empresa pública que el PP no va voler que fos venuda a Gas natural perquè deia que eren catalans. Un sector estratègic el del gas tan important que fins llavors controlàvem des del sector públic i que ha acabat en mans d’una empresa en la qual és majoritàriament accionista l’estat italià).

L’única alternativa seriosa a la crisi és la nostra política’.

En aquest moment la intervenció econòmica, la planificació de l’estat i la regulació econòmica tantes vegades proposada per EU en aquest moment ha passat a formar part ja del llenguatge del Fons Monetari Internacional o del Banc Mundial.

Donat que, i segons dades de l’OCDE, els primers símptomes de recuperació econòmica no els trobarem fins a l’any 2011, la crisi a Espanya serà més i profunda i de més llarga durada a l’estat espanyol que a d’altres països amb economies similars a la nostra. És per aixó que el Pla per l’Ocupació proposat per Esquerra Unida vol crear 1.900.000 llocs de treball entre l’any 2009 i l’any 2011.
Segons EU les mesures que proposa el Partit Popular són dues baixar impostos i abaratir l’acomiadament, que en opinió d’EU són precisament mides que estan en l’origen de la crisi que patim. Per tant, les propostes del PP, en paraules de Joan Josep Nuet ‘l’únic que farien és aprofundir la crisi actual’.


D’altra banda EU considera que el PSOE du a terme una política totalment erràtica amb un ministre d’economia que no sabem si està al govern o a punt de dimitir i que un dia ens dona ‘una de freda i l’altra una de calenta’. Un exemple és que l’únic que el senyor Solbes ha assegurat són els 50.000 milions d’euros per tapar els forats negres de les entitats financeres. Doblers que no han arribat ni a las PIMES ni als ciutadans i que directament han anat a tapar operacions especulatives dels bancs i les caixes que s’havien produit en els darrers anys.

Aquestes i altres mesures es donen a conèixer a la ciutadania i es desenvolupen mitjançant ‘la campanya dels 1000 actes’, amb la que IU pretén així arribar a la xifra de 1000 actes contra la cisi arreu de l’estat

Per acabar Nuet ha anunciat que les pròximes setmanes Iu presentarà un Pla per l’Habitatge davant el greu problema de la vivenda, ara que, segons ha informat ‘hi ha un milió i mig de vivendes sense vendre i un milió de pisos vuits’. IU també té un pla de reforma fiscal recentment actualitzat.El Pla per la Ocupació contempla també la quantitat econòmica que la formació d’esquerres preveu invertir per lluitar contra l’atur i que segons ha detallat ‘està basada en gran part en una reforma fiscal progressista que s’haria de portar a terme i que, en gran part serviria per finançar aquest pla’.’

-------------------------------------------------------------------------------------

IU augura que la crisis será "más larga y profunda" en España y Baleares debido a su modelo económico "precario"Propone un plan de ocupación para crear 1,9 millones de puestos de trabajo en tres años en el país


Propone un plan de ocupación para crear 1,9 millones de puestos de trabajo en tres años en el país

PALMA DE MALLORCA, 12/03/09

El senador de Izquierda Unida , Joan Josep Nuet, vaticinó hoy en Palma que la crisis económica será "más larga y profunda" en España y estará "agravada" en Baleares debido a su modelo económico, basado en "bajos salarios, mayor precariedad y falta de infraestructuras,típico modelo español".

Así lo manifestó durante la presentación en Palma del plan de ocupación elaborado por la formación, ya dado a conocer a nivel nacional, para hacer frente a la actual crisis económica y que trasladará en próximas semanas al Govern. La iniciativa persigue que en entre 2009 y 2011 se inviertan a nivel estatal 61.800 millones de euros para crear un total de 1,9 millones de puestos de trabajo, "como única alternativa seria a la actual situación".

Así lo expuso en rueda de prensa, acompañado por la responsable de Política Sectorial de EU, Aina Díaz, donde propuso además una reforma fiscal progresiva a través del IRPF, la inversión de 10.000 euros en un Plan de Infraestructuras, destinar 4.500 millones de euros de ayudas directas a pequeñas y medianas empresas (pymes) y una intervención sobre la economía sumergida represente el 10 por ciento del PIB frente al 23 por ciento actual.

Tal y como apuntó, en próximas semanas será presentado el plan a las Comunidades Autónomas para que en cada una se impulsen medidas concretas tras haberse estudiado la situación económica de cada región. Nuet profundizó en las propuestas de IU y entre éstas, abogó por un mayor déficit público al considerar que "proponer proyectos de déficit cero es de risa cuando hay 4,5 millones de parados", lo que en su opinión se trata de una "emergencia nacional".

Al mismo tiempo, recalcó la necesidad de recuperar la intervención pública en las empresas privatizadas por el PSOE y el PP, especialmente relacionadas con el sector energético y naval, que "han acabado sin ningún tipo de control". No obstante, aclaró que "no pretendemos que se nacionalicen, sino que se intervenga mediante paquetes accionariales para que públicamente tengamos algo que decir en estas compañías", incidió.

Asimismo, señaló que el nuevo coordinador general de Izquierda Unida, Cayo Lara, se reunirá en breve con el presidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, para exponerle estas cuestiones.

PLAN "PERFECTAMENTE POSIBLE"

Respecto a las iniciativas propuestas por los demás partidos, recriminó que el PP inste a bajar impuestos y abaratar los despidos, al tiempo que aludió a la "política errática" del PSOE, al anunciar 50.000 euros "para tapar los agujeros negros de las entidades bancarias y las operaciones especulativas, sin que el dinero llegue a las pymes". En referencia a la de IU, afirmó que su plan "es perfectamente posible y para nada ilusorio o utópico".

Cayo Lara ya avanzó recientemente que entre las cuantías y medidas contempladas en las iniciativas de la formación se encuentran 3.000 millones para dar liquidez a las pymes a tipo de interés cero; 5.000 millones para familias que no tienen ningún ingreso; 10.000 millones de euros más para ayuntamientos; 36.000 millones en dos años para inversión pública; y creación de 120.000 puestos de trabajo públicos.

A ello sumó mayor inversión en justicia y más inspectores en la Agencia Tributaria "para investigar las grandes fortunas y a la gente que se ha hecho el agosto económico en estos 15 años de desarrollo en España y a quienes se han llevado la tajada gorda".