dimarts, 9 de juny de 2009

RESOLUCIÓ DEL CN d' EUiA

Resolució del CN d’EUiA sobre les eleccions europees (13 de juny 2009)
(Aprovada per 45 vots a favor, 0 en contra i 14 abstencions)


1.- El Consell Nacional EUiA felicita la Núria Lozano per l’encert en el missatge i la campanya feta. També els candidats Toni Barbarà, Marià Vilà i el conjunt de la llista. El CN vol reconèixer i felicitar la nostra Comissió de Campanya i destaca la participació dels homes i dones d’EUiA i d’AJ-Joves d’EUiA en una campanya –assumint l’impuls de la mateixa com a Coalició- molt propera, pedagògica, de contacte directe i amb una important presència pública. Una campanya d’EUiA que s’ha notat positivament en els resultats d’ICV-EUiA i de la qual EUiA en surt reforçada.

2.- EUiA destaca la seva preocupació perquè la dreta guanya a la Unió Europea (UE) i a Espanya, i per l’avenç de l’extrema dreta. EUiA vol alertar que l’avenç de forces xenòfobes, populistes i feixistes a Europa ha de portar al Partit de l’Esquerra Europea a una profunda reflexió i impulsar àmplies aliances socials, polítiques i institucionals.

3.- Una major dretanització institucional a Europa és conseqüència d’una suma de factors: un model d’UE exclusivament econòmica i marcada per les multinacionals; el reflex de la crisi en la gent treballadora i sectors populars; l’hegemonia social i de valors de la dreta (individualisme, xenofòbia, competitivitat...); el desencís en sectors populars per gestions de govern de forces progressistes; la crisi de representació institucional; el paper de certs grups mediàtics; la debilitat i fragmentació de l’esquerra alternativa...

4.- Un Parlament i una Comissió Europea més a la dreta suposa que, institucionalment, la sortida a la crisi passarà per les forces conservadores amb les repercussions negatives en matèria econòmica, laboral, social i mediambiental, si no es dóna una important mobilització social i sindical, i una àmplia unitat de les forces d’esquerres. Aquesta majoria conservadora pot tenir efectes negatius en l’actual context internacional.

5.- EUiA pren nota, des d’una autocrítica necessària i per a la reflexió pròpia, que el desgast de la socialdemocràcia a l’Estat espanyol i Europa, i que la desmobilització electoral de les seves bases, no suposen més vots cap a l’esquerra. El desgast per les polítiques neoliberals dels socialistes ha anat a parar, majoritàriament, a l’abstenció i opcions més negatives pels interessos dels treballadors i treballadores. Per tal que la gent giri cap als valors i propostes d’esquerres calen polítiques d’esquerres concretes, l’arrelament social, la mobilització popular, la proximitat i, de manera principal, fer arribar la política als centres de treball.

6.- Els resultats del 7 de juny confirmen que l’abstenció és un problema polític, no només electoral. Certes pràctiques i concepcions polítiques --de fa anys-- allunyen bona part de la ciutadania de la política, especialment els sectors populars, comportant una creixent pèrdua d’interès pels espais comunitaris, la participació i el compromís. EUiA vol destacar l’augment important del vot en blanc, que mostra un grau d’insatisfacció en la representació política que l’esquerra em de prendre’n nota.
El CN d’EUiA torna a defensar el dret de vot de les persones immigrades, en el reconeixement de gaudir de tots els drets i tots el deures. Una societat en la que una part important de la seva gent no pot votar pateix un dèficit democràtic.

7.- L’abstenció electoral popular és l’efecte d’una democràcia que no té bona salut. Per a l’esquerra alternativa, com hem dit en altres processos electorals, és fonamental impulsar la participació a la societat per a fer avançar propostes de transformació social i d’avenç institucional. EUiA, ICV-EUiA i les forces d’esquerres, hem de reflexionar autocríticament sobre la manera de fer política. El repte de les esquerres és aconseguir recuperar el valor de la política, augmentar la participació i donar solucions, tant a la societat com a les urnes. EUiA vol destacar, també, la responsabilitat en la baixa participació de certs grups mediàtics i d’alguns dissenyadors polítics de campanyes electorals de partits majoritaris, en les que ha primat la politiqueria i la frivolitat i no pas les propostes per Europa. També l’aposta del PSOE i del PP i de certs mitjans de comunicació –públics i privats- en favor del bipartidisme, és una perversió de la democràcia, un menyspreu al pluralisme i contribueix a l’abstenció.

8.- El CN considera que una part dels objectius que s’havia plantejat EUiA s’han cobert, en aconseguir la representació dels eurodiputats Raül Romeva i Willy Meyer, tot i reduir-se el nombre d’eurodiputats de 54 a 50. Els resultats confirmen la necessitat i l’encert de l’acord IU/ICV-EUiA.

9.- A Catalunya es dóna una nova pèrdua de vots i percentatge d’ICV-EUiA que cal abordar, com vam discutir a la 5ena Assemblea Nacional (5a AN): treball de base, progrés organitzatiu, millorar la pluralitat dels equips, l’acció parlamentària, certes gestions governamentals, els compromisos amb les altres forces d’esquerres, ser veu i portaveus de polítiques d’esquerres...

10.- Les propostes de la 5a AN sobre ICV-EUiA cal accelerar-les. La feina feta en aquests mesos mostra la justesa i la necessitat d’avançar en una Coalició Política. Per EUiA, la coalició ICV-EUiA té més raó de ser que mai i hem de seguir actualitzant les nostres propostes i buscant solucions d’esquerres tant des de les institucions com des de la societat. Evidentment hi ha coses a millorar i a treure’n conclusions per a continuar l’activitat política i social d’EUiA i d’ICV-EUiA.

11.- IU ralenteix la pèrdua de vots i manté la representació parlamentària. EUiA saluda la feina feta i felicita les federacions d’IU que pugen (Andalusia, Aragó, Balears, Múrcia, Castella-La Manxa i Extremadura). La feina feta per IU i per la Coalició han garantit la representació parlamentària d’ICV-EUiA. El resultats d’IU permeten poder continuar amb el necessari treball polític i organitzatiu per a la recuperació política, organitzativa i electoral d’IU-Federal. EUiA vol constatar que, com en altres llocs d’Europa, la pèrdua de vots del PSOE no van a IU, que les opcions electorals a l’esquerra d’IU i d’EUiA no quallen, i que EUiA i IU haurien d’avançar per a ser pal de paller de l’esquerra transformadora.

12.- Per a una opció d’esquerres i federalista com IU, cal tenir molt en compte els resultats d’UPyD. És una pujada prenyada de populisme, unitarisme, centralisme espanyol i amb dosis de fractura social. També, pels seus resultats a Madrid i per la seva distribució territorial, pot tenir conseqüències en les properes eleccions autonòmiques i municipals de 2011.

13.- EUiA destaca que a Catalunya les forces d’esquerres, tot i la pèrdua de vots, som majoritàries. Però també afirma, com va dir a la 5a AN i en l’actualització de l’Acord d’Entesa, que algunes polítiques han de canviar. Totes les forces del Govern d’Entesa han baixat en percentatge i vots, actualitzar l’Acord d’Entesa era necessari per a marcar prioritats, ara cal una reflexió del Govern del per què es perden vots i puja la dreta.

14.- EUiA i ICV-EUiA considerem necessària aquesta reflexió. És evident que l’actitud irresponsable del Govern espanyol sobre el finançament i l’Estatut castiga socialment els catalans i catalanes, i castiga electoralment les forces del Govern de Catalunya. Però, per a EUiA, també cal canviar certes actituds cap a CiU. Alguns acords polítics i parlamentaris de Govern -i certes complicitats del PSC i ERC- que obren espais polítics, socials i comunicatius a CiU, són un error. Són un error pels continguts, desmoralitzen bases socials d’esquerres i desmobilitzen l’electorat progressista.

15.- Per a EUiA un govern d’esquerres i catalanista és estratègic. Què la dreta pugui tornar al Govern, seria negatiu per a Catalunya i Espanya. El canvi d’esquerres i catalanista de 2003, va ser imprescindible per a fer fora el PP del govern espanyol el 2004. Aquesta reflexió de les esquerres és necessària, així com la fermesa d’ICV-EUiA per a continuar defensant els objectius i els compromisos programàtics de l’Acord d’Entesa i criticar les polítiques que se n’allunyin. EUiA torna a reafirmar-se en el compromís de fer front a l’avenç de CiU i el PPC i als acords sociovergents.

16.- Les eleccions ja han passat, però la crisi continua. És per això que el CN d’EUiA acorda seguir treballant --a la societat i a les institucions-- per a fer arribar les nostres propostes d’esquerres per a combatre les polítiques i les sortides de dretes a la crisi.

17.- El CN acorda impulsar una Iniciativa Política, Organitzativa i Electoral basada en: 1) Contribuir a recuperar la política, amb alternatives concretes. 2) Modificar, abans d’estiu, criteris i dinàmiques a les assemblees del Món del Treball per retornar la política als centres de treball i amb una organització més eficaç. 3) Arrelar-nos més socialment, dedicant més persones (barris, Dempeus, Som.Cat, Dones, Universitat...). 4) Avançar en AJ-Joves d’EUiA i Universitat. 5) Ocupar l’espai públic (presència al carrer, centres de treball i universitats, premsa). 6) Preparar les eleccions catalanes i municipals. 7) Continuar l’adequació organitzativa de la 5a AN. 8) Fer una gran trobada a la Festa d’EUiA el proper 3 d’octubre.
El CN d’EUiA crida a les assemblees de base a discutir la Resolució i les experiències pròpies de les eleccions. Un debat i conclusions que accelerin els acords de la 5a AN.


-------------------------------------------------------------------------------------

Declaración de la Permanente de EUiA sobre las elecciones europeas

La Permanente de EUiA felicita a la compañera Núria Lozano y al conjunto de la candidatura por la buena campaña realizada. Quiere reconocer y felicitar el trabajo hecho por nuestra Comisión de Campaña y destacar la participación de los hombres y mujeres de EUiA y de AJ-Joves d’EUiA en un tipo de campaña electoral –como Coalición- de proximidad, pedagógica, de contacto directo y con una importante presencia pública.

EUiA quiere destacar su preocupación por el hecho de que la derecha gana en la UE y en España y por el avance de la extrema derecha. Un Parlamento Europeo más a la derecha supone que, institucionalmente, la salida de la crisis pasará por las fuerzas conservadoras con las repercusiones negativas en materia económica, laboral, social y medioambiental.

EUiA constata y toma nota, para una reflexión propia, de que el desgaste de la socialdemocracia en España y en la UE no supone más votos para la izquierda. El desgaste por las políticas neoliberales hechas por los socialistas ha ido a parar, mayoritariamente, a la abstención y a opciones negativas para los intereses de los trabajadores/es.

Se confirma que la abstención es un problema político, no sólo electoral. Ciertas prácticas y concepciones políticas, de hace años, alejan buena parte de la ciudadanía de la política, comportando esto un creciente desinterés por espacios comunitarios y de participación. La abstención electoral popular es el efecto de una democracia que no tiene buena salud.

EUiA, la coalición ICV-EUiA y las fuerzas de izquierdas hemos de reflexionar sobre la manera de hacer política. El reto de las izquierdas es conseguir recuperar la política y aumentar la participación, tanto en la sociedad como en las urnas. EUiA quiere destacar, también, la responsabilidad en la baja participación de ciertos grupos mediáticos y de algunos diseñadores políticos de campañas electorales, en los que hah primado la politiquería y la frivolidad.

La Permanente considera que los objetivos que se había planteado EUiA se han cubierto: mantener la representación de los eurodiputados Raül Romeva y Willy Meyer, y poder continuar contribuyendo a la recuperación política, organizativa y electoral de IU Federal.

El trabajo hecho en estos meses nos muestra lo justas que son las propuestas de la 5ª Asamblea Nacional sobre la necesidad de avanzar en una Coalición Política. Para EUiA, la coalición ICV-EUiA tiene más razón de ser que nunca y hemos de seguir actualizando nuestras propuestas y buscando soluciones de izquierdas, tanto des de las instituciones como des de la sociedad.

EUiA quiere destacar que en Catalunya las fuerzas de izquierdas son mayoritarias. Pero también afirma, como dijo en la Asamblea Nacional y en el proceso de actualización del Acuerdo de Entesa, que algunas cosas deben cambiar, ya que todas las fuerzas que conforman el Gobierno de Entesa han bajado en porcentaje y votos.

Para EUiA las elecciones han pasado, pero la crisis continúa. Es por esto que es necesario seguir trabajando, en la sociedad y en las instituciones, para hacer llegar nuestras propuestas de izquierdas para combatir la crisis de derechas.

La Permanente de EUiA ha acordado convocar la reunión del Consejo Nacional de EUiA el sábado 13 de junio, donde se presentará una resolución política para profundizar en el análisis y en las propuestas, y un informe balance del trabajo hecho en campaña.

Barcelona, 8 de junio de 2009

-------------------------------------------------------------------------------------

Declaració de la Permanent d’EUiA sobre les eleccions europees
La Permanent d’EUiA felicita la companya Núria Lozano i el conjunt de la candidatura per la bona campanya feta. Vol reconèixer i felicitar la feina feta per la nostra Comissió de Campanya i destacar la participació dels homes i dones d’EUiA i d’AJ-Joves d’EUiA en un tipus de campanya electoral --com a Coalició-- molt propera, pedagògica, de contacte directe i amb una important presència pública.

EUiA vol destacar la seva preocupació perquè la dreta guanya a l’UE i a Espanya i per l’avenç de l’extrema dreta. Un Parlament Europeu més a la dreta suposa que, institucionalment, la sortida a la crisi passarà per les forces conservadores amb les repercussions negatives en matèria econòmica, laboral, social i mediambiental.

EUiA constata i pren nota, per a una reflexió pròpia, de què el desgast de la socialdemocràcia a l’Estat espanyol i a l’UE no suposa més vots cap a l’esquerra. El desgast per les polítiques neoliberals fetes pels socialistes ha anat a parar, majoritàriament, a l’abstenció i a opcions negatives pels interessos dels treballadors/es.

Es confirma que l’abstenció és un problema polític, no només electoral. Certes pràctiques i concepcions polítiques, de fa anys, allunyen bona part de la ciutadania de la política, comportant un creixent desinterès per espais comunitaris i de participació. L’abstenció electoral popular és l’efecte d’una democràcia que no té bona salut.

EUiA, la coalició ICV-EUiA i les forces d’esquerres hem de reflexionar sobre la manera de fer política. El repte de les esquerres és aconseguir recuperar la política i augmentar la participació, tant a la societat com a les urnes. EUiA vol destacar, també, la responsabilitat en la baixa participació de certs grups mediàtics i d’alguns dissenyadors polítics de campanyes electorals, en les que han primat la politiqueria i la frivolitat.

La Permanent considera que els objectius que s’havia plantejat EUiA s’han cobert: mantenir la representació dels eurodiputats Raül Romeva i Willy Meyer, i poder continuar contribuint a la recuperació política, organitzativa i electoral d’IU Federal.

La feina feta en aquests mesos ens mostra la justesa de les propostes de la 5a Assemblea Nacional sobre la necessitat d’avançar en una Coalició Política. Per EUiA, la coalició ICV-EUiA té més raó de ser que mai i hem de seguir actualitzant les nostres propostes i buscant solucions d’esquerres, tant des de les institucions com des de la societat.

EUiA vol destacar que a Catalunya les forces d’esquerres som majoritàries. Però també afirma, com va dir a l’Assemblea Nacional i en el procés d’actualització de l’Acord d’Entesa, que algunes coses han de canviar, doncs totes les forces que conformen el Govern d’Entesa han baixat en percentatge i vots.

Per a EUiA les eleccions han passat, però la crisi continua. És per això que cal seguir treballant, a la societat i a les institucions, per a fer arribar les nostres propostes d’esquerres per a combatre la crisi de dretes.

La Permanent d’EUiA ha acordat convocar la reunió del Consell Nacional d’EUiA el dissabte 13 de juny, on es presentarà una resolució política per aprofundir en l’anàlisi i en les propostes, i un informe balanç de la feina feta en campanya.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Madre mia cuanta autocomplacencia. Ni una palabra de la derevia social-liberal del Tripartidt, nada que remarue el perfil propio de EUiA, etc. Normal que se sigan perdiendo votos, sobre todo en Barcelona.
Qué diferencia con el PCP o el KKE!!