divendres, 8 de febrer del 2008

EL MON DEL TREBALL AMB LLAMAZARES, HERRERA I NUET








LLAMAZARES, HERRERA I NUET POSEN DE
MANIFEST QUE ‘LA GENT TREBALLADORA ÉS
LA GENT D’IU I ICV-EUiA’


En un acte de precampanya sobre polítiques laborals i d’esquerres s’ha fet un minut de silenci en homenatge als morts en accident laboralUn auditori ple de gom a gom a acollit el discurs dels candidats d’IU, Gaspar Llamazares, d’ICV-EUiA, Joan Herrera i Joan Josep Nuet, i el secretari general de la Federació de la construcció i la fusta de Comissions Obreres a Catalunya, Miguel Peláez, en un acte sobre polítiques laborals que s’ha fet a Barcelona i que ha presentat la també candidata i responsable de Món del Treball d’EUiA, Núria Lozano.

En la seva intervenció, Llamazares ha fet balanç de la feina feta pel seu grup parlamentari al Congrés durant la passada legislatura, on ha estat important l’impuls d’IU i ICV-EUiA per tirar endavant “lleis socials, el reconeixement de drets civils i la millora de les condicions dels treballadors i treballadores”. En aquest sentit, ha fet referència a la Llei de la Regulació de la Subcontractació, que ha permès reduir, especialment en el sector de la construcció, la precarietat i l’accidentalitat laboral.

El líder d’Izquierda Unida ha reclamat el suport necessari per poder seguir sent decisius i influents en els pròxims 4 anys, per poder seguir forçant el govern del PSOE a aprovar polítiques favorables als treballadors i les treballadores. L’objectiu, ha dit, és evitar un govern de centre-dreta amb PSOE i CiU, i aprofundir en un canvi d’esquerres i ecologista, en l’avenç dels drets democràtics. I això significa també pressionar el PSOE perquè no pugui donar per tancat el desenvolupament autonòmic un cop reformats tots els estatuts. “El nostre horitzó és un projecte federal i republicà per a Catalunya i l’estat, escrupulosament democràtic. I això significa abordar la reforma del sistema electoral, per tal que a IU els diputats no ens costin quatre vegades més que a PP o PSOE. Significa també el compliment de l’Estatut, i la modificació d’òrgans institucionals allunyats del model federal”.

Homicidis laborals

Joan Herrera, per la seva banda, ha criticat les accions i propostes oportunistes d’altres forces polítiques que s’estan deixant veure aquests dies de precampanya. Ha fet referència, per exemple, a la polèmica moció sobre el traçat de l’AVE per Barcelona que s’ha debatut a Parlament i que ha decantat ERC a votar amb l’oposició. Herrera, contundent, ha assegurat que “qualsevol força d’esquerres el que hauria de fer, enlloc de cridar a l'oportunisme, és garantir que a peu d’obra del traçat hi hagi els sindicats, que es respectin els drets laborals dels treballadors, que no es produeixin més homicidis laborals!”.

El candidat Joan Josep Nuet ha fet una crida a la classe treballadora per tal que “tingui un missatge clar: som la vostra gent. Sou la nostra gent. I formem part d’un mateix projecte roig i verd, IU i ICV-EUiA”. També ha criticat la política econòmica i fiscal que ha portat a terme els darrers anys el govern Zapatero, “que ha pactat amb la dreta mentre pactava amb l’esquerra les polítiques socials”, per ser una política injusta amb els treballadors i treballadores, i molt beneficiosa per als rics, les grans empreses i els bancs. “Els que més tenen, han guanyat fins a un 55% per cent més en aquest temps, mentre els treballadors perdíem un 4%. Hi ha molt malestar entre els ciutadans per aquesta pèrdua del nivell adquisitiu, i aquest malestar no es pot quedar a casa el 9 de març”.

El sector, agraït amb la Llei de Regulació de la Subcontractació

Peláez, finalment, ha agraït l’esforç del grup d’IU-ICV/EUiA al Congrés per forçar l’aprovació de lleis tant importants per al sector de la construcció com la de Regulació de la Subcontractació. A la vegada, ha reivindicat al govern central l’aplicació del nou Estatut de manera immediata per tal que Inspecció de Treball es converteixi en una eina més eficaç un cop traspassada a la Generalitat.