diumenge, 27 de gener del 2008

30 PROPOSTES D'ICV-EUiA





ICV-EUiA PRESENTA LES SEVES 30 PROPOSTES DE PROGRAMA PER A LES GENERALS, EL MÉS COMPLERT I QUE RESPÒN ALS GRANS REPTES DEL PAÍS

El cap de llista a les pròximes eleccions generals per ICV-EUiA, Joan Herrera, ha presentat avui el llistat de 30 compromisos electorals aprovats ahir en la jornada programàtica de la coalició i que seran el seu full de ruta en els pròxims quatre anys. Herrera, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació acompanyat de la candidata nº 2, Núria Bonventura, el nº 3, l'actual senador d'EUiA, Joan Josep Nuet, i el nº 4, David Cid, ha qualificat aquestes propostes de “raonables i assumibles per un govern que es digui d’esquerres”. En aquest sentit, el cap de llista d’ICV-EUiA ha dit esperar de Zapatero "que no opti per anar tirant i mirar només pels interessos d’uns pocs” en referència a les lleis econòmiques que el President del Govern ha aprovat amb CiU i PP durant aquests quatre anys.

Herrera ha explicat que de les propostes més votades en el procés participatiu que la coalició va tancar ahir amb l’aprovació del programa electoral i amb la votació dels 30 principals compromisos en destaquen: la reforma fiscal per millorar la progressivitat i l’equitat dels sistema fiscal; augmentar el salari mínim a 1000€; la lluita contra la sinistralitat; el Pla Ferroviari 2014 a partir del qual ICV-EUiA pretén crear una xarxa de Rodalies per tot Catalunya; l’increment de la despesa pública en habitatge fins el 2% del PIB; un calendari de desplegament de l’Estatut d’Autonomia; la despenalització de l’avortament i de l’eutanàsia i l’avenç cap un estat plurinacional i laic.

Per això Herrera ha demanat més pes en el Congres dels Diputats. “Les nostres condicions davant un pacte d’investidura seran més en funció del pes que ens doni la ciutadania”. El candidat de la coalició ha destacat que "mai tant pocs diputats s'havien fet notar tant", en referència als 5 membres del grup parlamentari d'IU-ICV-EUiA al Congrés, i ha reclamat el suport de la ciutadania en forma de vots per a poder condicionar un govern d'esquerres.

LES 30 PROPOSTES PRIORITÀRIES D’ICV-EUiA PER UNA MAJORIA PLURAL D’ESQUERRES I ECOLOGISTA

1. Pla de convergència social amb la UE-15, que incorpori una reforma de la Llei General d’Estabilitat Pressupostària que situï l’objectiu de sostenibilitat pressupostària a llarg termini, permetent dèficits puntuals.

2. Reforma fiscal per millorar la progressivitat i l’equitat del sistema fiscal. Equiparació progressiva del la pressió fiscal espanyola amb la mitjana de la UE-15.

3. Augmentar el salari mínim a 1000 €. El salari mínim digna ha de ser superior al 60% del salari mitjà de cada país.

4. Lluitar contra la sinistralitat. Tipificació en el Codi Penal de l’incompliment continuat de la Llei de prevenció de riscos laborals.

5. Regular la jornada laboral de 35 hores setmanals aplicable a tots els assalariats i assalariades. Regulació mitjançant llei del dret de participació a l’organització del treball, amb especial atenció a la regularització del temps i a la conciliació de la vida personal i laboral.

6. Lluita contra les deslocalitzacions. Promoure plans d’actuació envers aquells sectors productius que poden ser objecte de reestructuració industrials, amb l’objectiu d’anticipar-se als canvis. Condicionar tot ajut públic a l’empresa a la seva continuïtat en el temps.

7. Estratègia Estatal contra el Canvi Climàtic: llei d’estalvi i eficiència energètica per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 30% l’any 2020; Llei d’energies renovables per generar un 30% de l’energia primària a partir d’energies renovables l’any 2020 i Llei de Mobilitat Sostenible.

8. Reforma Fiscal Verda. Mesures de fiscalitat energètica per tal d’afavorir la reducció d’emissions, l’estalvi, l’eficiència i l´ús d’energies netes i renovables.

9. Nova Cultura de l’Aigua. No als transvassaments. Nova llei d’aigües, amb la finalitat d’impedir que determinades concessions siguin aprofitades per fer negoci i que es converteixin així en “un mercat de l’aigua”.

10. Tancament gradual de les centrals nuclears, mitjançant un Pla Pont. El tancament de la darrera central serà el 2018.

11. Pla ferroviari 2014. Amb l’objectiu que el 94% dels catalans i catalanes accedeixen al ferrocarril, invertint més de 7.000 milions d’euros per modernitzar i ampliar la xarxa de ferrocarril de rodalies i regionals.

12. Increment de la despesa pública en habitatge fins el 2% del PIB. La fiscalitat ha de deixar de prioritzar el suport a la venda en benefici del lloguer i de l’ajut selectiu als sectors més desafavorits en l’accés a l’habitatge.

13. Desplegament de la Llei de la Dependència: incorporar un finançament suficient, estable i sostingut en el temps, i la reducció del calendari d’implantació.

14. Pobresa zero. Establir per llei la Pensió Bàsica Universal. Increment de les pensions mínimes per sobre l’índex de suficiència de recursos i apropar-se al salari mínim interprofessional.

15. Nou pacte sanitari entre el Govern central i les Comunitats Autònomes: ampliació del finançament sanitari i de les prestacions comunes (bucodentals, teràpies naturals, salut mental).

16. Universalització de l’escolarització gratuïta i de qualitat en l’educació infantil de primer cicle 0-3 anys.

17. Assolir la completa gratuïtat en els nivells obligatoris, promocionant la reutilització i socialització i socialització de llibres de text i material escolar.

18. Millorar el finançament local. Compliment del principi de suficiència financera per a generar dinàmiques d’equilibri social i mediambiental. Participació dels ajuntaments en la recaptació de l’IVA i l’IRPF.

19. Ple desplegament de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya durant la propera legislatura. Reforma de lleis estatals, reforma de la LOPJ, del model de finançament, traspàs de totes les matèries previstes a l’Estatut, participació en organismes estatals i participació de Catalunya a la UE.

20. Impulsar la reforma federal de la Constitució reconeixent el caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic de l’Estat, recollint el dret a decidir des dels principis federals.

21. Establir impostos globals del tipus Taxa Tobin, sobre els fluxos de capital especulatiu, la recaptació de la qual serveixi per a incrementar l’ajuda als països empobrits.

22. Reorientar el pressupost d’I+D. No a la I+D militar. En els pressupostos de l’any 2007 es va destinar cinc vegades més a l’I+D militar que a l’I+D científica.

23. Estat laic. Derogació dels acords del Vaticà de 1976 i 1979. Regulació de les relacions entre l’Estat i l’Església Catòlica, així com la resta de confessions, mitjançant el règim de legislació ordinària.

24. Impulsar la llei de despenalització de l’eutanàsia, pel dret a una mort digna.

25. Reforma de la Llei electoral. Per avançar en la proporcionalitat amb l’objectiu d’assolir una veritable igualtat de vot i facilitar la participació. Augmentar la composició del Congrés dels Diputats.

26. Interrupció voluntària de l’embaràs per lliure decisió de les dones, en el marc d’una nova Llei de salut sexual i reproductiva.

27. Potenciar les polítiques familiars del temps. Ampliar el permís de maternitat fins als 6 mesos i el permís de paternitat fins als 3 mesos.

28. Reforma de la Llei d’Estrangeria. Tota autorització de residència ho ha de ser també de treball. Eliminació dels centres d’internament.

29. Plena igualtat de drets i deures. Dret de vot per a les persones migrades amb un any de residència a l’Estat per a les eleccions locals i 3 per a la resta.

30. Augmentar els recursos per a beques i ajuts en tots els nivells formatius, equiparant-los al nivell de despesa europea (UE-15), i traspàs de la gestió i l’atorgament a les CCAA.

4 comentaris:

angelsmcastells ha dit...

Lamento que no s'hagi recollit incorporar canvis en profunditat en la declaració i registre de malalties professionals, accidents i sinistres laborals. Atenció adequada a les noves patologies emergents com la Fibromiàlgia , Síndrome de Fatiga Crònica i Hipersensibilitats Químiques, amb una revisió dels criteris d’incapacitats laborals. Crec que donava més sentit a les 3 línees del punt 15. Una abraçada,
àngels

Anònim ha dit...

Company Nuet: encara esperem que diguis quant cobres al Senat i quants metres quadrats té casa teva..........................

Anònim ha dit...

La meva casa de Montcada té uns 75 metres cuadrats, es meva i de la meva companya, paguem una hipoteca fa aproximadament 12 anys. Cobro una 4500 euros, pago a EUiA i al PCC uns 1400 euros. A Madrid visc en un apartament de 15 m2 (moltes nits dormo allí lluny de la meva familia que viu a BCN), el lloguer mensual costa uns 660 euros.

COALICIÓ D'ESQUERRES ha dit...

endavant Nuet, una abraçada des d'ICV maresme, sort i visca l'esquerra roja i verda, sumem i multipliquem, o sigui que endavant, renovar grup parlamentari IU/ICV-EUIA i obrir-nos més a tota l'esquerra verda, roja, alternativa i dispersa. Sort!