dijous, 13 de març del 2008

INFORME CONSELL NACIONAL D'EUiA, VALORACIÓ RESULTAT ELECTORAL




El Consell Nacional de la formació ha aprovat un informe polític que analitza els resultats del 9-M




EUiA creu que la davallada de vots d´ICV-EUiA i IU respon a ´diversos factors, alguns d´ells estructurals que venen de lluny´ i aposta per ´tornar a recuperar el carrer´


El Consell Nacional d´EUiA ha aprovat un informe polític, presentat pel coordinador general Jordi Miralles, que analitza les causes de la davallada de vots patida per ICV-EUiA a Catalunya i IU a nivell estatal. Un informe on es detallen diverses causes, i no un únic factor, que expliquen perquè l´electorat tradicional d´esquerres no ha donat suport a la coalició en les darreres eleccions generals. Segons ha explicat Miralles, “és cert que ens ha afectat la bipolarització d´una campanya asfixiant per part del PSOE i PP, el vot útil de la por que ha mobilitzat els electors a optar pels socialistes per evitar un govern popular, així com l´atemptat d´ETA. Però també existeixen causes estructurals que venen de lluny”.

En aquest sentit, ha assegurat que “hem fet una bona campanya, teníem un bon programa i uns candidats magnífics. I tot i així no n´hem tingut prou. Hem de tenir més arrelament a la societat, treballar a les bases, que és per on hem d´eixamplar el nostre projecte, i convertir aquesta feina en suport electoral. Amb arrelament social i polític serem més forts institucionalment. Cal més unitat i retornar al carrer”. Miralles ha estat contundent també en afirmar que “aquestes mancances, la pèrdua de vots, ja va donar els seus primers signes en les eleccions municipals, sobretot a les àrees metropolitanes. Com expliquem, si no, per què hem desaparegut de l´Ajuntament de Tarragona, com varem perdre un regidor a Barcelona, o per què es va perdre l´alcaldia a Santa Perpètua?”.

El Consell Nacional d´EUiA, tal i com ha explicat Miralles, també considera que “és necessària més coalició amb ICV. Ara és una coalició merament tècnica i institucional, i en cal una aliança més política, per a debatre plegats i trobar solucions conjuntes tenint en compte que compartim el mateix espai polític i electoral”.

Compromís d´EUiA amb IU

Miralles, per altra banda, ha assegurat que “creiem també necessari un referent estatal fort, i per això EUiA dedicarà totes les energies possibles a rellançar el projecte d´IU Federal”. Després de fer referència a la resolució que la formació ha enviat a IU on l´insta a iniciar una nova etapa lluny del soroll intern i del menyspreu a l´organicitat, Miralles ha assegurat que “EUiA serà en la comissió que treballarà de cara a la pròxima Assemblea d´IU el mes de juny”.

EUiA, per altra banda, s´ha mostrat convençuda de la necessitat d´un canvi en la llei electoral per evitar que centenars de milers de vots, com el gairebé un milió aconseguits per la coalició, es tradueixin en només 2 diputats. En aquest sentit, Miralles ha explicat que “impulsarem en aquesta legislatura una iniciativa política per canviar una llei electoral injusta i indecent. No volem més copets a l´esquena ni solidaritat de paraula, volem justícia i veurem, també, quins són els partits disposats a aprofundir en la democràcia i quins no”. Miralles, finalment, ha apuntat al PSOE com la força decisiva per fer aquesta reforma possible, i ha assegurat que “segons la resposta que rebem, tindrem una actitud o una altra envers el govern Zapatero en aquesta legislatura”.